Waarschuwing

Als je een waarschuwing krijgt tijdens het inloggen op Caren over verouderde browserinstellingen kan het zijn dat u een verouderde browser of apparaat gebruikt. Doordat wereldwijd de ondersteuning van een ouder internetprotocol gestopt wordt, betekent het dat u binnenkort geen gebruik meer kan maken van Caren, of andere websites op het internet als uw browser niet up-to-date is. Grote internet partijen, zoals Google en Microsoft ondersteunen vanaf halverwege 2020 dit ook niet meer.

U kunt dit oplossen door de laatste versie van uw browser te installeren. De laatste versies van Chrome, Firefox, Safari en Microsoft Edge zijn up-to-date en zullen blijven werken. Heeft u een (verouderd) mobiel apparaat en heeft u al de laatste versie van uw browser en u krijgt nog steeds deze melding? Dat betekent dat wij vanaf 1 juli uw apparaat niet meer zullen ondersteunen bij Caren.nl.

Waarom?

Wij vinden het erg belangrijk dat Caren en de zorginformatie-gegevens waar u dagelijks mee werkt, goed beveiligd zijn. Deze beveiliging wordt onder meer gewaarborgd via TLS-protocollen. Momenteel ondersteunen wij diverse versies van het TLS-protocol, ook de oudste versies (TLS 1.0 uit 1990 en TLS 1.1 uit 2006). Met de ondersteuning van die oudere versies stoppen wij op 1 juli 2019.

De Internet Engineering Task Force (IETF) heeft begin 2018 een voorstel gedaan om TLS 1.0 en TLS 1.1 af te schaffen. Dit voorstel is nog niet aangenomen, maar veel leveranciers in de IT gaan ervan uit dat dit snel gaat gebeuren en hebben al stappen ondernomen. Zo is het sinds 30 juni 2018 niet meer toegestaan om TLS 1.0 te gebruiken als je als bedrijf wilt voldoen aan de PCI standaard; de strenge standaard waaraan je moet voldoen als je creditcard gegevens verwerkt. Mozilla (Firefox), Google (Chrome), Apple (Safari) en Microsoft (Edge) hebben aangekondigd om in maart 2020 support voor zowel TLS 1.0 als TLS 1.1 volledig te verwijderen uit hun browsers.

Ook wij nemen het advies van de IETF ter harte. Daarom zullen wij vanaf 1 juli bij Caren deze oude protocollen niet meer ondersteunen.

Meer lezen?

Hieronder kunt de uitleg vinden van alle grote browser fabrikanten; let op, deze zijn wel in het engels:

Google, Chrome:

https://security.googleblog.com/2018/10/modernizing-transport-security.html

Mozilla, Firefox:

https://blog.mozilla.org/security/2018/10/15/removing-old-versions-of-tls/

Safari, Apple:

https://webkit.org/blog/8462/deprecation-of-legacy-tls-1-0-and-1-1-versions/

Microsoft, Internet Explorer:

https://blogs.windows.com/msedgedev/2018/10/15/modernizing-tls-edge-ie11/